Ongeloof

Ik hoefde niet lang na te denken over de titel van het jaaroverzicht over 2011. Met ongeloof kijk ik terug op de afgelopen maanden. Na de Spark Marathon in Spijkenisse zat ik in de kleedkamer met Richard van der  Klis en Leo Tolboom. Mijn gedachten gingen terug naar 24 Oktober 2010, de Panorama Tulipland in Voorhout. Op die dag was de voorlichting bijeenkomst over  de 60 van Texel. Ik zat daar aan tafel met onder andere,  Richard van der Klis, Leo Tolboom, Bertus van Elburg en John de Boer. Als rookie zat ik daar tussen de ervaren diehards,  van de Marathon en Ultra.  Menigmaal heb ik mij die dag afgevraagd, wat doe ik hier? Heb ik hier wel wat te zoeken? Ik had pas één marathon gelopen. Deze verliep zeer moeizaam door een knie die niet mee wilde werken en nu wilde ik de 60 van Texel gaan lopen.  Het werd een leuke middag, die werd opgeluisterd door  Marc Papanikitas . Met een hoop vraagtekens ging ik naar huis. Nu, aan het eind van 2011 kijk ik met ongeloof en trots terug op afgelopen jaar. Ondertussen ben ik 5 marathons en 3 ultra’s verder.

Het werd voor mij een topjaar. Op bijna alle afstanden werden de tijden dik verbetert .  Ik liep in totaal 5 marathons en 3 ultra’s. De mooiste herinneringen bewaar ik aan de ultra’s, maar dit had u waarschijnlijk al gezien aan de kopfoto van mijn blog. Foto’s welke genomen zijn tijdens de Scapino 50 van Assen, de 60 van Texel en de Veluwezoomtrail.

Januari

Het jaar begon op 9 januari 2011 in Egmond. Samen met Jolanda en John liep ik de halve marathon van Egmond. Het werd mijn snelste tijd ooit in Egmond. Met 1:53:09 ging ik dik tevreden na afloop naar huis. De toon voor 2011 was gezet.  De trainingen gingen goed en met een totaal van 230 kilometers sloot ik de maand Januari af.

Februari

Zondag 6 Februari stond ik aan de start van de Midwinter Marathon in Apeldoorn. Een marathon die ik als duurloop zou lopen ter voorbereiding van de 60 van Texel. Na een goede eerste rond kwam ik in de tweede ronde alleen te lopen. Ondanks het zware gedeelte kon ik mijn tempo redelijk vasthouden. Moe maar voldaan kwam ik na 4:01:52 over de finish. Een niet verwachte PR als gevolg.
De week erna werd er gewoon doorgetraind, om de zondag erna aan de start te staan van de Groet uit Schoorl. Deze 30 kilometer liep ik samen met Esther en John.  Tijdens deze wedstrijd had ik het twee keer best moeilijk. Door op de tanden te bijten kon ik bij Esther en John blijven. Uiteindelijk liep ik de 30 kilometer in 2:45:40. Ook deze zware week na de marathon had ik overleefd. Uiteindelijk sloot ik Februari af met 280 kilometer.

Maart

In Maart liep ik twee wedstrijden, de 20 van Alphen en de 32 van Kampen. De 20 van Alphen werd een mooi PR race. Ondanks de harde wind werd het 1:37:12. In Kampen stond ik aan de start met Kees van de Wetering, Petra Schoon en John de Boer. Kees zou ons hazen tot ongeveer 27 kilometer en daarna nog even versnellen. John koos onderweg voor een kortere afstand. Het tempo zat er gedurende de 27 kilometer goed in. Na 27 kilometer ging Kees er als een haas vandoor. De laatste vijf kilometer handhaafde ik met Petra het tempo, om uiteindelijk na nog een eindsprint in 2:54:03 te finishen.
Topdag in Maart werd woensdag 23 Maart. Ingrid had via internet aangegeven dat  ik minstens een duurloop van 50  kilometer in de benen moest hebben als voorbereiding op Texel. Die 50 kilometer werd dan ook  die dag gelopen in  5:14:35. Tevreden en met een berg vertrouwen sloot ik die dag mijn langste duurloop ooit af. De maand werd afgesloten met 333 kilometer. Zoveel had ik nog nooit gelopen.

April

April was de maand waarin het moest gebeuren. Mijn eerste Ultra. De 60 van Texel.  De twijfel sloeg toe. Zou ik wel genoeg hebben gedaan? Had ik wel iets te zoeken op Texel?  Gelukkig stond er nog de laatste test op het programma, de Marathon van Rotterdam. Het zou een duurloop moeten worden. Zeker gezien de 60 van Texel die eraan kwam. Het werd een warme editie. Na halverwege 1:59:38 geklokt te hebben, werd het uiteindelijk een  nieuw PR, 3:56:47. Met een tas vol vertrouwen ging ik naar huis. Laat de 60 van Texel maar beginnen.
Maandag 25 april, de dag dat het moest gebeuren. De weergoden waren ons niet gunstig gezind. Het beloofde een warme dag te worden. Het werd een warme dag. Het werd een waar slagveld onder de lopers. Moe maar voldaan bereikte ik na 6:44:01 de eindstreep. Ik had het geflikt. Vraag niet hoe, maar mijn eerste Ultra was een feit. April werd afgesloten met een totaal van 297 kilometers.

Mei

In werd er weer rustig getraind. Alles was gericht op mijn 2e Ultra, de Veluwezoomtrail. Een trail van ongeveer 51 kilometer. In mei werd er één wedstrijd gelopen. Op een vrijdagavond stond ik aan de start van de Parkstadrun. Een wedstrijd over 10 EM. Het ging boven verwachting. Er werd zelfs een PR gelopen. Met 1:15:34 ging ik tevreden naar huis. Ondanks de redelijke rustige maand werden er toch iets meer dan 257 kilometer afgelegd.

Juni

Begin Juni stond ik aan de start van de Waterland HM. Het werd een zware wedstrijd met veel regen en een harde wind. Ondanks deze zware omstandigheden  en het feit dat ik bijna de hele wedstrijd alleen liep werd het 1:41:18. Een nieuw PR was een feit.
Drie dagen voor de Veluwezoomtrail stond ik aan de start van de Dijk tot Damloop. Een wedstrijd over 10 kilometer. ’s Morgens was ik nog uit mijn laatste nachtdienst gekomen. Na een paar uurtjes slaap en wat eten was ik redelijk op tijd in Edam aanwezig.  Het werd een mooie 46:41. Wederom een PR.
Zondag 26 juni 2011, was het zover. Mijn eerste trail. Deze 2e editie zou de boeken ingaan als een zware editie. Het was die dag behoorlijk warm. Ook hier weer behoorlijk wat uitvallers. Na een zware race, kwam ik uiteindelijk na 5:49:26 over de finish. Wat een mooie trail was dit. Ondanks het warme weer genoten van de omgeving. De maand Juni werd afgesloten met iets meer dan 260 kilometer.

Juli

In Juli stond ik aan de start van de;  “van Bank tot Bankloop”.  Een wedstrijd over 15 kilometer in Heerde. Het werd een haasklus voor Jaco en Inge. Helaas moest Jaco ons na een kilometer of 12 laten gaan. Inge werd naar de gewenste tijd onder de 1:20 geholpen. Het werd 1:19:05. Het zou de maand worden met de minste kilometers. Door drukte kwam ik tot 208 kilometer. In deze maand sloot ik me aan bij AV Marathonplus.

Augustus

De eerste drie weken mooi de tijd om te lopen. Mijn vakantie was begonnen. Lekker trainen in de bossen van Ermelo en omgeving. De eerste wedstrijd werd gelopen in Dalfsen. Een halve marathon die ik vorig jaar samen met Petra liep. Onder goede omstandigheden  ging ik samen met Inge van start. Na 9 kilometer gaf zij aan dat ze voor de 10 kilometer zou gaan. De vakantie zat nog in haar benen. Het tempo werd verhoogd en met een mooie 1:46:14 passeerde ik de finish.
Zondag 14 augustus, had ik eindelijk eens tijd om mee te doen aan de weblogloop in Zeeland. Deze werd de laatste jaren georganiseerd door Jacqueline. Het werd een leuke loop over het laatste gedeelte van de Zeeuwsekustmarathon. Totaal 24,5 kilometer. Het was een mooi maar zwaar parcours. Ik weet nu wat mij te wachten staat, mocht ik ooit een keer gaan deelnemen aan deze marathon. Het was wel een mooie training voor mijn volgende doel, de 50 van Assen.
Zondag 21 augustus, stond ik aan de start van mijn 3e ultra, de 50 van Assen. Mijn eerste wedstrijd als Marathonplusser. Wederom werd het een wedstrijd onder warme omstandigheden. Ik schijn er een patent op te hebben dit jaar. De eerste 28-29 kilometer kon ik mooi meelopen met Jet en Léonie. Daarna moest ik ze helaas door een sanitaire stop laten gaan. De laatste rondje werden zwaar.  Achteraf bleek ik de laatste 4 rondjes van 5 kilometer ongeveer 2 minuten per ronde verloren te hebben. Toch kijk ik zeer tevreden terug op deze wedstrijd. Het was mijn eerste 50 kilometer wedstrijd. Ik had van tevoren gehoopt op een sub 5. Het werd echter 4:41:42.
Deze maand werd afgesloten met een totaal van 276 kilometer.

September

Uiteraard stond ik in September weer aan de start van de Dam tot Damloop. Zoals bij velen bekend een wedstrijd over 10 EM. Het werd een natte editie. Het werd een mooie race, mede dankzij Guido, een loper waar ik opeens samen mee opliep.  Door elkaar steeds kop over kop af te lossen werd het een PR, 1:14:49. Op zondag 25 September stond ik aan de start van de 30 van Almere. Een wedstrijd die vorig jaar met Marco zou lopen, maar door een griepje niet doorging. Marco had op het laatste moment besloten om met me mee te lopen. We moesten ons wel enigszins inhouden. Marco had volgende week de Zeeuwsekustmarathon op het programma staan. Het werd een mooie 30 kilometer. Ik liep er ruim 4 minuten van mijn PR af. Het werd uiteindelijk 2:40:32. De maand werd afgesloten met 270 kilometer.

Oktober

In Oktober stond een haasklus op het programma. Enige maanden geleden had ik beloofd om tijdens de TCS Marathon Amsterdam met Jaco mee te lopen. Hij zou in Amsterdam van start gaan voor zijn eerste marathon. Helaas ging het niet zoals hij van te voren gehoopt had. Toch werd de marathon uitgelopen in 4:48:44. Deze maand werd wederom afgesloten met 270 kilometers.

November

Het was niet gepland maar toch stond ik aan de start van de Berenloop.  Ik had dat weekend vrij gevraagd. Tot mijn verbazing lukte dat. Dus snel ingeschreven en een bootreis geboekt. Ik had al gehoord dat het een mooie,  maar ook zware marathon was. Hij was mooi en ook zwaar. Vooral de klim naar het strand maar ook het strand af was pittig. Met pap in de benen verliet ik het strand. Gelukkig kon ik snel herstellen en mijn tempo weer vinden. Het werd een hele mooie race met een eindsprint over de rode loper.  Het werd een nieuw PR, 3:46:46 en dat op dit parcours.

December

In December stond de Spark Marathon in Spijkenisse op het programma. Hier zou ik een aanval doen op mijn PR. Vorig jaar liep ik hier nog 4:07:21. Dat plan was nog voordat ik wist dat ik zou starten tijdens de Berenloop. Ik wist niet of het verstandig was om nu voor een PR te gaan na de 3:46:46 van vorige maand. Toen ik echter hoorde dat Jan van Erve en Mo Idrisse de pacers zouden zijn voor de 3:45 was de keuze snel gemaakt. Ik zou meegaan voor de 3:45. Ter plaatse bleek dat nog meer mensen zich bij Jan en Mo aansloten. Het was op een gegeven moment een groep van ongeveer 25 lopers, met o.a; Rich@rd, Claudia, Martin, Ge, Cock en Richard. Een mooie groep dus. Het ging goed ondanks de flinke hagelbuien, wind en drie sanitaire stops. Rond de 39 kilometer kon ik nog versnellen om te finishen in 3:43:07. Wederom een PR.  Een verbetering t.o.v. vorig jaar van ruim 24 minuten. Het was de slagroom op de taart van een super jaar.

Met nog een paar dagen te gaan dit jaar, kijk ik tevreden terug. Ik wil iedereen bedanken die hieraan hebben bijgedragen. Het zal moeilijk worden om dit jaar te evenaren of zelf te overtreffen. We zullen het gaan zien in 2012.

Ik wens bij deze iedereen een hele fijne jaarwisseling en een gezond, maar ook sportief 2012 toe.

Tot slot nog even wil ik nog even afsluiten met het aantal gelopen kilometers dit jaar. Tot op dit moment zijn dat er 3181 kilometer.

Over runninggerard

Hardloper met een voorkeur voor de lange afstanden. Lid van AV MarathonPlus.
Dit bericht werd geplaatst in Jaaroverzicht. Bookmark de permalink .

15 reacties op Ongeloof

 1. Eric Timmer zegt:

  Wat een ongelooflijke prestatie als je dat allemaal achter elkaar zet! Je doet het goed onder extreme omstandigheden! Goede tijden neerzetten onder de omstandigheden op Texel en in Spijkenisse is niet iedereen gegeven. Chapeau!

 2. Jan zegt:

  Alles is goed, maar vooral de titel, ongeloofelijk geweldig! En volgend jaar gewoon weer zo door gaan, ik kom je vast wel weer ergens tegen, waarschijnlijk te beginnen in Egmond!

 3. Een mooi loopjaar achter de rug. Ik wens je voor 2012 ook alle goeds toe. Vooral gezondheid en geen blessures!

 4. John zegt:

  Je hebt ongeloof en ongelofelijk. Jou progressie is ongelofelijk, geen reden dus voor ongeloof over je prestaties. Het is je ook nog gelukt blessurevrij te blijven, iets waar lopers toch regelmatig mee te maken krijgen.
  Goed gedaan man, maar niet teleurgesteld raken indien er in 2012 eens geen pr gelopen wordt.
  Je zal het jaar zeker met 3200+ kilometers afsluiten 😉
  Fijne jaarwisseling voor jou en J. We zien elkaar volgend jaar zeker weer en wie weet kan ik je ook nog ergens bijbenen.

 5. RunningHans zegt:

  mooie titel… ongeloof…. wie had dit kunnen voorspellen, misschien alleen jij zelf… zie mijn reactie op je vorige blog… zo vreemd is het dus niet… want er zit nog zat in… 2012 zal ook mooi worden… een mooie jaarwisseling en een gezond en sportief 2012 toegewenst

 6. Een mooi stukje over inderdaad een jaar waar je met voldoening op kan terugkijken.
  Ik wens je voor het komende jaar even mooie en sportieve momenten. Uiteraard hoop ik je weer een aantal malen tegen te komen en samen met je te mogen oplopen!

 7. Jacqueline zegt:

  Het was een prachtig 2011 voor jou met zoveel PR’s. Ben benieuwd wat je in 2012 gaat presteren maar het beloofd vast veel goeds. Fijne jaarwisseling.

 8. Peter zegt:

  Mooi overzicht Gerard, ik kan me voorstellen dat je met veel voldoening op dit jaar terugkijkt. Goede jaarwisseling, en een vooral gezond nieuw loopjaar gewenst.

 9. Marek Vis zegt:

  Mooi overzicht Gerard, mag je trots op zijn! Mocht 2012 nix wordne, kan je altijd terugkijken op 2011!!
  Marek (RunnigVis)

 10. Rob zegt:

  Mooi jaar als ik het zo lees. En vooral ontzettend veel progressie. Lekker gevoel om een jaar mee af te sluiten. Maak van 2012 weer zo een topjaar.

 11. voorthuisracing.nl zegt:

  mooi jaar broer ! maak van 2012 nog zo’n top jaar !

 12. Ronald zegt:

  bizar!! je gaat met sprongen, wat 7 mijls laarzen vooruit!! Wat een tijden en afstanden heb je gelopen. Een mooi jaar was het zeker!

  Ik wens je een TOP 2012!
  gr
  RR

 13. Jaco zegt:

  Mooi verslag van een top loopjaar.Dat 2012 van hetzelfde laken een pak mag zijn.Alle goeds voor jou en je familie gewenst Gerard!!

 14. runobeyrun zegt:

  Wauw wat een mooi verhaal geweldig zeg !! Fantastich wat een topjaar !!

 15. ruud zegt:

  Ik had het natuurlijk al vermeld; maar wat een fantastisch jaar heb jij achter de rug!
  Ongelooflijk wat jij allemaal gepresteerd hebt; in 2012 gewoon lekker zo doorgaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s