Jaarbeurs Utrecht Marathon

Maandag 2e paasdag stond ik aan de start van de Jaarbeurs Utrecht Marathon. Ik had de dagen ervoor getwijfeld of ik wel van start zou gaan. De zondag ervoor had ik nog een mooie duurloop gelopen met Marathonplus topper Edwin Otto. De 24 kilometer gingen lekker met een gemiddelde kilometertijd van 5:18.  ’s Avonds toen ik met de hond uit ging voelde het niet goed, ik last van mijn linker wreef. Deze voelde ik behoorlijk tijdens het lopen. Dat beloofde niet veel goeds.

Dinsdag kreeg ik er ook nog eens een griepje overeen. Al met al geen goede voorbereiding.
Na een paar loopvrije dagen, kon ik het niet laten en heb ik vrijdagochtend even de loopschoenen aangetrokken. De 8 kilometer op zachte ondergrond gingen redelijk. De linkervoet was nog wat gevoelig, maar het ging.  Zondagavond toch maar de knoop doorgehakt en mijn spullen klaar gelegd voor de maandag. Ik zou van start gaan en wel zien hoe het zou gaan.

foto: Bjorn

Maandagochtend om 07:50 uur de trein genomen vanaf Ermelo naar Utrecht CS. Waar ik rond 08:40 uur arriveerde. Van daaruit is het maar een klein stukje lopen naar de Jaarbeurs. Na mijn startnummer te hebben opgehaald kwam ik de eerste bekende al tegen. Het was Joeri, de loper waar ik tijdens de Berenloop vele kilometers mee samenliep. Niet veel later kwam ik nog meer bekende tegen waaronder Cock, Ton, Jet, Jeffrey en hardlopendeboer. John zou vandaag op de fiets Jeffrey gaan begeleiden.

Foto: Hardlopendeboer

Even voor 10:30 uur liep ik samen met Jeffrey naar de start. Hij zou starten vanuit het gele vak en ik uit het oranje vak. De vakken waren al behoorlijk gevuld. Achter Jeffrey aan liep ik snel het gele startvak in. Zo stond ik niet ver van Ton, die pacer was voor de 3:45. Ik wilde met de afgelopen week in mijn achterhoofd niet te snel starten en zou Jeffrey laten gaan. Deze zou weggaan op 5″/km. Ik zou wat rustiger starten en dan aansluiten bij Ton. De eerste kilometer ging al iets te hard in 5:11. Toch iets te snel, met deze tijd zou de 3:45 groep niet dichterbij komen. De tweede kilometer ging in 5:04. Ik kwam lekker in me ritme en besloot dit tempo proberen vast te houden. Het nadeel hiervan was wel dat je dan  tussen twee pacersgroepen in liep, de 3:30 en de 3:45.  Na nog even snel een praatje te hebben gemaakt met Gunther liep ik vervolgens mijn eigen race. Met een AA drink in de hand voor de eerste 15 kilometer liep ik mijn kilometers rond de 5″. De ene keer er net boven en soms er ietsje eronder. De meeste er echter net boven. Het ging lekker. Af en toe kwam John even langszij op de fiets voor een praatje. De kilometers vlogen voorbij. Rond de 15 kilometer was mijn flesje AA leeg en besloot ik vanaf kilometer 20 om iedere 5 kilometer de verzorgingspost aan te doen voor een bekertje powerbar en een stukje banaan. Zo verloor ik rond kilometer 21, 25, 30 en 35 per keer ongeveer 10 seconde bij de verzorgingsposten. Het ging lekker ondanks de harde wind. Ik kon het tempo goed vasthouden en had weinig verval. Onderweg aangemoedigd door Petra, Erik, en Nesrine. Na nog twee winegums in ontvangst te hebben genomen van John onderaan de brug bij de DE, begon ik aan de laatste kilometers door Utrecht. Na mijn gevoel ging dat moeizaam. Voelde mijn bovenbenen behoorlijk. Alleen als ik op mijn Garmin keek bleven de tijden toch rond de 5″/km schommelen. Dat stelde mij toch enigszins gerust. Ik had al een beetje lopen rekenen en wist dat als ik dit tempo kon vasthouden een tijd onder de 3:35 tot de mogelijkheden zou horen. Maar wat heb ik lopen vloeken op die klote klinkers in de Lange Nieuwstraat, gelukkig snel de Dom onderdoor en dan via de Steenweg, langs Runningclobber en HardlopertKees die hun longen uit hun lijf schreeuwde om me aan te moedigen richting de Cathrijne Singel.

Foto: Bjorn

De aanmoedigingen van John en Kees zorgde toch weer even voor het zetje in de rug. Ik was blij dat ik de klinkers achter me had gelaten en  weer op het asfalt liep van de Catharijne Singel, rechtsaf de Bleekstraat in om vervolgens weer rechtsaf de Vondellaan op te lopen.  Op kilometer 41 nog te laatste aanmoedigingen van Marek net voordat ik rechtsaf de Croeselaan op liep. Wat was die lang. Een versnelling zat er niet meer in. Links, aan de overkant van de weg zag ik de kopgroep van de 21 kilometer aankomen lopen. De Rabobank kwam in zicht, maar ook het finishdoek. Meter voor meter kwam ik dichterbij en daar was hij dan de finish, na 3:33;448 passeerde ik de streep. Blij en voldaan met mijn nieuwe PR. Bijna 10 minuten eraf gelopen onder deze omstandigheden. Regen, veel wind en de meeste kilometers alleen.

41 km punt (foto Marek)

Na de finish snel naar binnen om droge kleren aan te trekken. In de Jaarbeurs nog even gesproken met Joeri. Hij had zijn doelstelling, onder de 3:30 net niet gehaald. Jeffrey die weggegaan was op 5″/km had zijn doel weg gehaald en liep een schitterende tijd van 3:29 en een beetje. Proficiat.

Met een voldaan gevoel keerde ik terug naar Ermelo. Ik wil hierbij, Petra, Erik, Nesrine, Marek, John, Kees en voor een dag de fietsendeboer bedanken voor hun support onderweg. Echt top.

Ook wil ik iedereen bedanken voor de positieve tweets en de reacties op facebook. Echt top.

Terug kijkend op deze dag moet ik wel zeggen dat de sfeer onderweg mij een beetje tegen viel. Denk toch dat het slechte weer daar grotendeels verantwoordelijk voor was. Ik heb in Utrecht  een paar keer een halve gelopen en toen stond er toch wat meer publiek. Over mijn prestatie ben ik zeer tevreden. Ik heb de wedstrijd vrij vlak gelopen. Zat geen verval in.  Ik ben er van overtuigd dat een sub 3:30 zeker mogelijk is.

Advertenties

Over runninggerard

Hardloper met een voorkeur voor de lange afstanden. Lid van AV MarathonPlus.
Dit bericht werd geplaatst in Marathon, Wedstrijd. Bookmark de permalink .

25 reacties op Jaarbeurs Utrecht Marathon

 1. Dit toont weer aan PRs komen vaak onverwacht.
  Wel een mooi PR en een hele mooie tijd ,geniet er maar heel lang van na ,tot uit weer onverwachte hoek de volgende zich aan dient 😉

 2. Pascal zegt:

  Wat een topprestatie! Sub 3.30 gaat je snel lukken, als ik lees dat je hier relatief makkelijk liep. Lekker genieten en tot snel!

 3. Heel even kon ik zeggen dat ik sneller was dan jij op deze afstand. Inmiddels ben jij in een andere categorie beland en heb ik het nakijken. Je bent wel erg snel geworden Gerard. Maar, ik lees dat met plezier! Super! Ook een sub3:30 gun ik je van harte. Laat die ook maar weer onverwacht langs komen!

 4. Jacqueline zegt:

  Whow ongelofelijk zoveel progressie als jij maakt. Gefeliciteerd met een hele mooie marathontijd.

 5. fabjerennt zegt:

  Nogmaals proficiat, Gerard! Ik zag je nog op de laatste meters van je triomfale intocht. Petje af!

 6. Nogmaals gefeliciteerd met je prachtige PR!!

 7. coqqualm zegt:

  jaja mooi man Die staat mooi boven aan het lijstje strak gelopen

 8. Claudia zegt:

  Leuk verslag van een mooi gelopen marathon, super gedaan. Nog keertje gefeliciteerd met dit schitterende PR.

 9. Nogmaals gefeliciteerd met je super PR!

 10. langzaamaan zegt:

  Mooi gelopen hoor !! Zo zie je maar weer, iets meer rust en geen zenuwen omdat je er niets van verwacht geven de mooiste loopjes en tijden !! Topper je hebt het gewoon in je 🙂

 11. John zegt:

  En nou kappen met te roepen dat je zoveel langzamer als ik. Die paar minuten verschil loop jij de volgende keer onder iets betere omstandigheden en parcours moeiteloos dicht.
  Mooie prestatie en progressie die je weer laat zien.

 12. ironblogeu zegt:

  Leuk om je weer eens te zien. Wat was je snel, hoor. Proficiat met je PR. Geweldig gelopen Gerard.

 13. Jaco zegt:

  Een degelijk gelopen marathon noemen ze dit toch…………..:-) Gefeliciteerd met je mooie PR.Op naar de volgende!!

 14. hier ook nog even.. van harte Gerard!! wat een PR!!

 15. keesdeloper zegt:

  Mooie tijd Gerard! Knap gelopen zeg. Proficiat met je PR.

 16. johannesdeloper zegt:

  Je wil niet weten hoe beroerd ik me voelde bij de start dat ik m’n halve marathon PR liep. Kennelijk houdt zo’n gevoel je succesvol af van een te voortvarende start en loop je relaxter omdat je er toch niks van verwacht, als dan toch blijkt dat het tempo er goed in zit , geeft het je extra vleugels.

 17. Rinus zegt:

  TOPPER, gefeliciteerd en wat een mooie marathon tijd.
  Mooi verslag en niet al te gemakkelijk de omstandigheden in Utrecht.
  Geniet na en wie weet onder de 3:30 uur.

 18. marathonton zegt:

  Leuk je weer gesproken te hebben en van harte gefeliciteerd met je mooie PR… De 3.29 komt er aan 😉

 19. RunningHans zegt:

  Mooi gelopen Gerard. Van harte met deze mooie prestatie….. je gaat nu wel steeds sneller zeg. hartstikke leuk

 20. ruud zegt:

  Klasse Gerard, mooie prestatie geleverd.
  Hoewel niet helemaal als verrassing, maar je moest het natuurlijk wel een keer doen.
  Nogmaals: gefeliciteerd

 21. Andre zegt:

  Gerard, heb je een tijdje niet gevolgd maar ik zie een fantastische progressie de laatste 2 jaar. Klasse man.

  m.vr.gr.
  Andre

 22. Mo zegt:

  Gefeliciteerd met je goede resultaat.
  Deze marathon heb ik nog nooit gelopen en staat nog op mijn verlanglijstje.
  Groet Mo

 23. Mooi gelopen, zeker na een slechte laatste week in de voorbereiding. En gefeliciteerd met je PR, 10 minuten eraf.

 24. Rich@rd zegt:

  Hey Gerard, het was niet de perfecte voorbereiding maar de afwerking was subliem. Gefeliciteerd met je PR en op naar de volgende PR.

 25. Helemaal me je eens. Waardeloos weer en ook het publiek was… oh nee, er was niet eens publiek. Saaie natte wandeling maar je hebt ondanks alles een supertijd gelopen. Kennelijk hebt het als je niet wordt afgeleid. Jammer dat ik je gemist heb rondom de start. Volgende keer doen we dat anders 😉 Groeten, Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s