38e TCS Amsterdam Marathon

Zondag 20 oktober stond ik al weer voor de 7e keer aan de start in Amsterdam. Dit keer voor de 2e keer op de hele. Eerder liep ik al een keer de 10 kilometer en vijf keer de halve.
Eigenlijk zou ik niet aan de start verschijnen. Ik had dit jaar namelijk voor de Marathon van Zwolle gekozen. Welke op 6 oktober plaatsvond. Maar toen eenmaal duidelijk werd dat Zwolle een duurloop zou worden met mijn maatje Pascal Wolf, kwam langzaam de gedachte in mij op om toch Amsterdam te doen. Het zou dan mijn 25e marathon/ultra worden. En zo schreef ik mij op 9 oktober alsnog in voor de 38e TCS Marathon van Amsterdam.

1

Na een relatieve rustige periode tussen de twee marathons in stond ik even voor 09:30 in het startvak. Ik het startvak had ik nog even de tijd om bij te kletsen met Richard van der Klis. Om 09:30 uur klonk dat eindelijk het startschot. Het duurde nog bijna 3 minuten voor ik op pad mocht voor mijn marathon. Na een half rondje stadion, de Amstelveenseweg, door het Vondelpark, mochten we onder het Rijksmuseum door. Dit was een nieuw stukje parcours. Later zou het parcours nog een stukje afwijken van de voorgaande jaren. Het lusje langs de Amstel was namelijk uit het parcours gehaald.

2

Ik had al vrij snel het beoogde tempo van net onder de 5″/km te pakken. Rond de 6 kilometer kwamen de pacers van de 3:30 langszij. Mooi dacht ik. De vreugde was echter van korte duur. De pacers hadden flink de gashendel open staan. Op een gegeven moment hoorde ik een pacer zeggen dat hij een tempo van rond de  4:46 de kilometer zou aanhouden. Ik dacht nog dat ik het verkeerd had gehoord maar  later werd het nog door een loper bevestigd.  Duidelijk te snel voor het beoogde doel. Ik liet de groep dat ook snel gaan om op mijn  eigen tempo verder te gaan.

De kilometers gingen voorbij. Het zonnetje was er inmiddels bij gekomen en er stond toch wat wind. Drinken was dus noodzakelijk en kostte wat secondes. Vooral het stukje langs de Amstel tussen de 15-19 kilometer kostte wat extra kracht na het keerpunt bij Ouderkerk a/d Amstel kregen we de wind in de rug. Wel werd het daar wat smaller. Al gauw kwam de passage van de halve marathon. Deze ging in 1:45.00.  Nog wel op schema voor 3:30 maar wel wat aan de krappe kant. Rond de 24 kilometer nog even Bjorn gespot met zijn Canon Eos. Gestaag liep ik verder kilometer na kilometer. De volgende drinkpost was al weer in het zicht. Hierna kwam er voor mij even een minder stuk van het parcours. De route over het industrie terrein Overamstel was niet mijn ding. Het liep niet lekker. Gelukkig kwam al snel het Amstel Station in zicht. Daar zou het 30 kilometerpunt liggen. Deze werd gepasseerd in 2:29:52. Het schema onder de 3:30 verdween hierna langzaam uit het zicht in de daarop volgende kilometers. De kilometertijden zaten steeds iets boven de 5″.

4

De benen voelde ook niet best meer. Hierop de 3:30 maar laten varen. Kon toch moeilijk de drankposten over slaan om wat tijd te winnen. Uiteindelijk verlies je meer als je niet voldoende drinkt. Het was nu de zaak om het verlies te beperken en hopen dat er nog een PR mogelijk was. Met die gedachte liep ik het Vondelpark in. Er bleek geen einde aan het park te komen. Linksaf de Amstelveenseweg op. Op de laatste kilometer geprobeerd om nog iets te versnellen hetgeen moeizaam ging. Gelukkig was de streep snel daar en met een versnelling die je niet eens een versnelling kon noemen passeerde ik de finish in 3:33:09. Een verbetering van mijn PR met 39 seconde. Het was gelukt. Mijn 25e marathon/ultra was toch nog een PR geworden. Niet de beoogde tijd van onder de 3:30 maar toch een tijd waar ik tevreden mee kan zijn. Het was een gok twee weken na Zwolle die goed uitpakte. 3

Over runninggerard

Hardloper met een voorkeur voor de lange afstanden. Lid van AV MarathonPlus.
Dit bericht werd geplaatst in Marathon, Wedstrijd. Bookmark de permalink .

8 reacties op 38e TCS Amsterdam Marathon

 1. Jaco zegt:

  Ik vind het knap om in zo’n korte tij de batterij weer op te laden.Gefeliciteerd en geniet na van je mooie PR

 2. langzaamaan zegt:

  Misschien niet de beoogde tijd, maar wél een hele mooie tijd, én nog een PR… Wat wil je nog meer 😉

 3. keesdeloper zegt:

  Dat heb je mooi gedaan Gerard. Keurige tijd, 2 weken na Zwolle. Petje af.

 4. Je schiet steeds gemakkelijker van de enen lange afstand naar de andere. En dan nog goed lopen ook. Klasse Gerard! Diepe buiging!

 5. John zegt:

  PR = PR!
  2 Marathons in 2 weken en dan ook nog een pr realiseren. Daar kun je alleen maar heel tevreden over zijn. Met wat extra rust tussen de marathons/ultra’s loop je die 3-4 minuten er nog gemakkelijk af.
  Gefeliciteerd en op naar de volgende uitdaging.

 6. Rob zegt:

  Gefeliciteerd met je PR Gerard. Weliswaar niet in je beeogde tijd meer een PR is een PR. En als je die steeds met kleine stukjes breekt, heb je heel veel feestjes 🙂

 7. ruud zegt:

  Klasse Gerard, prima prestatie
  En gefeliciteerd met je PR en dat in een lustrummarathon/ultra; helemaal mooi toch!

 8. RunningHans zegt:

  Dit is een prima tijd… Die sub 3.30 komt vanzelf een keer aanwaaien. Gewoon volhouden… Gefeliciteerd met je pr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s