Terugblik op 2013

Zoals gebruikelijk kijk ik ook even terug op 2013. Het was voor mij een mooi loopjaar. Ik liep wel minder wedstrijden dan 2012 en het uiteindelijk jaartotaal was ook iets minder dan 2012 maar toch kijk ik positief terug op 2013.

Het werd het jaar van een PR op de 30 kilometer en de marathon. Helaas niet de gewenste tijd van onder de 3:30 maar die tijd komt steeds dichterbij. Het is wel een jaar geworden waarin ik net als in 2012, vier ultra’s en vier marathon’s liep.

Het werd een mix van loopjes op het asfalt en lopen van trails. Het begon zoals gebruikelijk weer in Apeldoorn. Voor de 3e keer op rij stond ik daar aan de start van de Midwinter marathon. Ook dit keer stond deze marathon in het teken van de voorbereiding op de 60 van Texel. Samen met mijn maatje Pascal liepen we een gedegen marathon binnen de 4 uur.

40eMWM2013

In Februari stond ik voor het eerst aan de start bij de Trail by the Sea. Onder winterse omstandigheden werden de 38 kilometers afgelegd binnen de 4,5 uur. Nog geen twee weken daarna stond ik weer aan de start van de Salland Trail. Dit keer voor de 50 kilometer. Het ging niet vanzelf die dag. Het was ook een natte dag en vooral de tweede lus kostte veel kracht. Uiteindelijk wel weer de finish gehaald.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In april moest het weer gebeuren. De 60 van Texel. Voor de 2e keer stond ik hier aan de start. Dit keer samen met mijn maatje Pascal. Vooral het eerste stuk was zwaar met de stukken strand en de flinke wind tegen. Rond de 35 moest Pascal helaas de strijd staken. Zijn rug speelde op en 25 kilometer met pijn doorlopen had geen zin. Dus allen verder om in 6:37 uur de finish te halen. Bijna 7 minuten sneller dan de warme editie van 2011.

startnr

In mei stond ik voor de 1e keer aan de start in Leiden. Ik wilde hier eindelijk eens onder de 3:30 lopen. Met Ruud als persoonlijke pacer stond ik aan de start. Bovendien hadden we Marek nog als pacer van de organisatie. Het kon dus bijna niet misgaan.  Het liep echter anders dan gehoopt.  In het begin moest ik veel kracht verspelen om de pacers op de smalle en drukke stukken bij te houden. Even later ging dat stukken beter. De wind in de polder maakte het zwaar. Rond de 30 ging het gewoon niet meer. De benen leken wel staalkabels. Door Ruud bleef ik lopen en bleef de schade nog een beetje beperkt. Het werd uiteindelijk 3:36:44. Een mooie tijd natuurlijk maar hier kwam ik niet voor.Nogmaals mijn dank Ruud.

LM13-1

In Juni stond ik weer aan de start van de Veluwezoomtrail. Voor de 3e keer op rij voor de 50+ versie. Het werd mede door de mindere trainingskilometers na Leiden en de wind tegen een zware loop voor mij.

In Augustus stond ik voor de 2e keer aan de start van Trail des Fantomes. Dit keer voor de 50 kilometer. Het was een schitterend Trail waarvan ik iets meer dan 8 uur van heb mogen genieten. De tijd had zeker onder de 8 uur geweest als ik geen problemen met mijn waterzak had gehad. Toch genoten van deze mooie trail.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In September stond ik voor de 1e keer aan de start van de 30 van Amsterdam Noord. Bijna een thuiswedstrijd. De kilometers verliepen goed. Alleen werd het wat warmer dan verwacht. Dus toen ik extra water pakte verloor ik het contact met de pacers van de 2:30. Op eigen kracht liep ik vervolgens de 30 kilometer uit in 2:29:24. Een dikke PR.

Foto Annet Schuring

Foto Annet Schuring

Ik Oktober stond ik samen met Pascal aan de start van de Zwolle marathon. Het werd een hele mooie marathon onder mooie omstandigheden. Misschien iets te warm. Uiteindelijk waren we na 4:05:33 weer terug in het stadion van Pec Zwolle. Hier bleef het echter niet bij voor mij in Oktober.

Foto @Runningsjaak

Foto @Runningsjaak

Aangezien ik wist dat Zwolle een duurloop zou worden had ik mij net voor Zwolle ook ingeschreven voor de marathon va Amsterdam. Het zou mijn 25e marathon/ultra worden.
Ook had ik voor Zwolle al het idee opgevat om het in Amsterdam weer een keer te proberen om onder de 3:30 te lopen. Het ging goed tot het stukje langs de Amstel. Hier stond toch wat wind tegen. De pacers had ik al eerder laten gaan. Deze liepen harder dan de 4:55 die ik wilde lopen. Halverwege zat ik nog op 1:45 maar daarna kostte het toch veel moeite om het tempo vast te houden.  Het was warmer dan verwacht dus werd er geen drankpost overgeslagen. Door nog aan te zetten op het laatste stuk werd het toch nog 3:33:09. Toch nog een PR.

4

Mijn laatste wedstrijd werd tevens de kortste wedstrijd van het jaar, de Midwinterduinloop van Le Champion. Over een afwisselend parcours liep ik de 16,3 kilometer in 1:24:05. Een mooie afsluiter van 2013.

Al met al toch weer een mooi hardloop jaar. Ik heb weer veel geleerd het afgelopen jaar, Ik hoop daar in 2014 de vruchten van de plukken. In totaal liep ik 3125 kilometers. Liep ik 11 wedstrijden waarvan 4 marathons en vier ultra’s. Voor 2014 staan weer een paar mooie loopjes op het programma. Ik wens iedereen een heel mooi 2014.

Advertenties

Over runninggerard

Hardloper met een voorkeur voor de lange afstanden. Lid van AV MarathonPlus.
Dit bericht werd geplaatst in Jaarverslag. Bookmark de permalink .

5 reacties op Terugblik op 2013

 1. ruud zegt:

  Mooi overzicht en toch ook best wel een succesvol jaar geworden.
  Die 3:30 gaat er echt een keer aan; dat zat in 2013 niet echt mee.
  We gaan elkaar weer een aantal keer tegenkomen zie ik in je agenda.
  Greetz,
  Ruud

 2. langzaamaan zegt:

  Toch weer een mooi aantal kilometers gemaakt in 2013! Dat beloofd wat voor 2014 🙂 Maak er een mooi jaar van zonder blessures!

 3. Jacqueline zegt:

  Wat een mooi hardloopjaar en wat veel kilometers. Op naar weer zo’n fantastisch jaar.

 4. toontje34 zegt:

  Dat was een mooi hardloopjaar Gerard nu een mooie voortzetting er van in 2014 met hopelijk hele mooi hardloop wedstrijden en blessure vrij blijven.Ik lees het wel hoe het gegaan is veel succes in 2014

  Gr. Tonny

 5. John zegt:

  Zo heb je er toch weer een mooi loopjaar opzitten en belangrijker nog, blessurevrij. Misschien wel belangrijker als die sub 3:30, die heb je gewoon bewaard voor dit jaar 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s