WOS Westland Marathon

Zondag 25 mei 2014, stond ik samen met Ruud aan de start van de Westland Marathon. Deze Marathon verscheen eenmalig op de kalender in het kader van het 400-jarig bestaan van Maassluis. In de jaren 1969 tot met 1992 bouwde deze voorjaarsmarathon door de Glazen Stad een uitstekende reputatie op met een sterk internationaal deelnemersveld.

Foto: Peter Kamermans 17km

Foto: Peter Kamermans 17km

Deze marathon had vanaf het moment dat ik er van hoorde mijn aandacht. Mede door het feit dat hij maar eenmalig op de kalender zou staan. Dit was een unieke kans om de een klassieker uit het verleden te lopen. Toch was er twijfel. Ik had de JKM gelopen en Sneek stond ook nog op de agenda. Toen ik hoorde dat Ruud deze zou lopen informeerde ik voorzichtig naar zijn doelstelling; “Een rustige duurloop was het antwoord. Ik wil niet voor de 4 uur binnen zijn. Ga je mee?” Ik zou er over nadenken was het antwoord.

Foto: @Runninghans

Foto: @Runninghans

Op donderdag, de laatste dag van de voorinschrijving, vroeg ik Ruud of het nog doorging. Natuurlijk was het antwoord. Na 31 jaar wilde Ruud weer aan de start van de Westland marathon verschijnen. Niet om zijn tijd van 2:39:46 uit 1983 te verbeteren maar voor een rustige duurloop als voorbereiding op zijn 50 kilometer volgende week. De inschrijving was toen snel geregeld.

Foto: Peter Kamermans 41km

Foto: Peter Kamermans 41km

En zo stonden wij even voor 11:30 uur aan de start in Maassluis. Een kleine 1000 deelnemers hadden hun weg gevonden naar Maassluis. Rond de 400 voor de hele en een kleine 600 voor de halve. Na het startschot gingen we op pad voor onze duurloop. Het was nog een beetje bewolkt.  Het eerste stuk over de Westlandseweg en de oude Maasdijk. Hierna kwam de zon langzaam achter zijn bewolking vandaan. Het beloofde een warme dag te worden. Na 5 kilometer liepen we in de afdaling van de WIP naar de Markt. Wat een sfeer. Een bandje, volle terrassen en een enthousiast publiek zorgde voor een geweldige sfeer. Wat een doorkomst. Langs de Vliet liepen we vervolgens door het mooie centrum van Maasland. Wat een mooie plaatjes. Het was genieten. Na Maasland kwam Maasdijk als volgende plaats in het vizier. Hier zouden de halve marathon na 19 kilometer linksaf slaan en de marathon rechtsaf. Het werd gelijk wat rustiger op het parcours. Het was ook behoorlijk warm geworden. Koelen en goed drinken was essentieel. Hier werd dan ook ruim de tijd voor genomen bij de verzorgingsposten.

Foto: Runninghans Finish

Foto: Runninghans Finish

Rond de 20 kilometer kwam Ruud in zijn schuffle-modus. Het tempo ging iets om hoog.  Volgen was het enigste wat ik kon. De ene na de andere loper werd ingehaald. Lopers hadden duidelijk last van de warmte/te snelle start. De 21 kilometer ging in 2:00:36. Langs het Staalduinse Bos, de lus in Bagijneland, kwamen we in ‘s-Gravenzande weer in de drukte terecht. Daarna volgde nog  een paar lastige stukken. De beklinkerde Poelkade na 32 kilometer in Naaldwijk en een aantal dijkbeklimmingen die daarna volgde hakte mede door de warmte er goed in. De laatste 5 kilometer met wind in de rug was het beste er bij mij wel af. Nu was goed te merken hoe warm het inmiddels was geworden. De finish kwam in zicht. Luid aangemoedigd door het talrijke publiek liepen wij onze laatste meters om in 3:58:23 te finishen.

foto

Kort samen gevat een hele mooie marathon door een schitterende omgeving. Veel publiek/bewoners langs de kant van de weg die mede zorgde voor een schitterende sfeer tijdens deze marathon.Het is jammer dat deze maar eenmalig op de kalender stond.

Hans en Gudy bedankt voor jullie support onderweg en bij de finish. Ruud bedankt. Deze had ik voor geen goud willen missen. De cijfertjes, 390 inschrijvingen op de marathon, waarvan er 336 de finish hebben gehaald, 23 DNF. De rest verscheen niet aan de start.

 

Over runninggerard

Hardloper met een voorkeur voor de lange afstanden. Lid van AV MarathonPlus.
Dit bericht werd geplaatst in Marathon, Wedstrijd. Bookmark de permalink .

6 reacties op WOS Westland Marathon

 1. tja, bij zo’n uniek evenement moet jij wel aan de start staan. En niet alleen dat; ook de volledige afstand meepakken. Dat hoort bij je. Prachtig gedaan Gerard!

 2. Ruud zegt:

  Was een prachtige dag Gerard, mooi rondje Westland.
  Vond het geweldig om dit samen met jou te doen, dank je voor je gezelschap in deze voor mij zo gedenkwaardige marathon!

 3. RunningVis zegt:

  Weer mooi gedaan Gerard! Ff een lekkere lange duurloop tussendoor tussen de kassen!

 4. langzaamaan zegt:

  Sjee man, je bent echt in een flow terecht gekomen! Nu weer ff een marathon binnen de 4 uur lopen! Top zeg! Lekker vasthouden dit gevoel 🙂

 5. Rob zegt:

  Mooie tijd voor een duurloopje. Ken mensen zat die zuden tekenen voor zo’n tijd. Lijkt me dat het een mooi evenement is geweest. Wie weet is de organisatie ook zo enthousiast en verschijnt hij volgend jaar stiekum weer op de agenda.

 6. Hans zegt:

  Was leuk om jullie te zijn lopen. En het was heet. Dus goed gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s