Augustus

De maand Augustus is inmiddels al weer voorbij. Deze stond uiteraard in het teken van de Monschau marathon op 10 augustus. Na de Monschau marathon heb ik een paar dagen lekker rustig aan gedaan. Lekker even op de racefiets voor een paar korte ritjes op lage hartslag.

loopband_CTX_2_2_1

Het doel van deze ritjes was om te herstellen van de marathon en uitgerust in Broek op Langedijk te verschijnen voor een prestatietest onder leiding van Hilco de Boer van Sportfittest. Een test op de loopband. En zo ging ik op zaterdag 16 augustus naar De Geus Sport & Wellnes in Broek op Langedijk. Na een intake gesprek en het invullen van de gegevens kon de test plaatsvinden. Ik moet zeggen dat het toch even wennen was die loopband. Maar nadat ik even had ingelopen kon de test eindelijk beginnen. Vooraf werd na aanleiding van het intake gesprek afgesproken om de snelheid langzaam op te laten lopen tot 14 kilometer en daarna de hellingspercentage steeds met 1% te verhogen. De test verliep goed. De test was goed te doen wen werd naarmate de hartslag richting de 190 liep steeds zwaarder. Ik was ook blij dat Hilco aan gaf dat het einde in zicht was. Na even rustig te hebben uitgelopen mocht ik eindelijk van de band af. Was is dat een raar gevoel in de benen als je de band afstapt.

Vlak daarna werd de test al besproken. Daar kwamen toch een beetje hoge waarde van de VO2 max uit. Uit de gegevens was verder af te leiden dat de meeting na 7 minuten niet geheel goed was verlopen. De hartslaggegevens waren wel goed maar de VO2 max was duidelijk te hoog.

Nog geen uur nadat ik thuis was kreeg ik al een overzichtsrapport. Het rapport was netjes uitgewerkt. Mijn maximale hartslag was 191 en het omslagpunt 178. Daarbij stonden ook de trainingszones netjes aangegeven. De vo2 max werd na overleg met de leverancier van de software en de vergelijking met andere testen bijgesteld naar ongeveer 50.

Kort samengevat: voor mij een nuttige test. De VO2 max is wel geschat maar de gegevens geven voldoende informatie om aan de slag te gaan. Later dit jaar gaan we de test even over doen om de daadwerkelijke VO2 max te meten.

De maand augustus werd afgesloten met 220 loopkilometers en 102 fietskilometers.

Voor wie meer info wil: kijk eens op de website van Topfittesten. Daar vind je ook een voorbeeld van een testrapport.

 

Advertenties

Over runninggerard

Hardloper met een voorkeur voor de lange afstanden. Lid van AV MarathonPlus.
Dit bericht werd geplaatst in Sporttest. Bookmark de permalink .

4 reacties op Augustus

 1. ruud zegt:

  Best interessant zo’n test, ben benieuwd of je hieruit nu ook conclusies gaat trekken en evt. je training daarop gaat aanpassen?
  Nu september in, de 30 in A’dam Noord heb je in elk geval al een prima prestatie neergezet

 2. John zegt:

  Interessant verslag en zeker het overwegen waard. Voordat ik mijn eerste marathon liep heb ik een uitgebreide sporttest laten uitvoeren, maar daarna nooit meer. Door middel van een maximale hartslagtest wel de zones ingedeeld en op basis daarvan getraind.
  Ik ben benieuwd naar de vorderingen die je gaat maken zodra je de trainingen op basis van de uitkomsten gaat uitvoeren.

 3. Ronald zegt:

  Hoi Gerard,
  interessant verhaal. Klinkt als een aanrader? De URL die je vermeldt klopt niet, moet http://www.topfittest.nl zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s