39e TCS Marathon Amsterdam

Zondag 19 oktober stond ik aan de start van de 39e TCS Marathon Amsterdam. Deze marathon stond tevens in het teken van het NK. Hetgeen inhoud dat iedere licentiehouder automatisch deelneemt aan het NK. Dit had ook weer consequenties  voor het startvak. Dus niet starten in het startvak met de pacers van de 3:30 maar starten in het startvak “wit” gelijk achter de elitelopers.

IMG_0463

In het startvak nog even staan praten met RunningHans en Rik. De zon scheen lekker. Met een temperatuur van rond de 19 graden was het al behoorlijk waar even voor half tien. Na de “bloed, zweet en tranen van Dré Hazes mochten we eindelijk op pad. Doelstelling was zo lang mogelijk het tempo vasthouden voor een sub 3:30. Gelukkig verdween de zon al snel achter de wolken. Warm bleef het wel. Af en toe was de harde wind te voelen. Dat beloofde wat voor het stuk langs de Amstel. De eerste kilometers verliepen best lekker. Het duurde wel even voor ik het juiste ritme had gevonden. De eerste 5 kilometer gingen in 25:11. Iets te langzaam. De tweede vijf kilometer gingen weer wat sneller zodat ik de 10 kilometer passeerde in 49:54. Nog steeds redelijk om schema. Na iets meer dan 14 kilometer kwamen we langs de Amstel te lopen. Het eerste stukje is best een rot stukje met die klinkers. Gelukkig ging het daarna over in asfalt. De wind was goed voelbaar. Toch kon ik het tempo goed vasthouden en werd de 15 kilometer gepasseerd in 1:14:39.

IMG_0641

De wind bleef tegen tot het keerpunt in Oudekerk aan de Amstel. Daar weer een lastig en smal stukje om even later het halve marathonpunt in 1:45:04 te passeren. De wind en het smalle stuk bij Oudekerk aan de Amstel, gevolgd door de drukte bij de drankpost hadden me wat tijd gekost. Toch kon ik me daarna weer enigszins herstellen en mijn tempo weer herpakken op het smalle stuk langs de Amstel. De 25 kilometer werd gepasseerd in 2:04:22. Hierna kwam een lastig stukje over het industrieterrein Overamstel. Het was begonnen met regenen. De regen in combinatie met de tegenwind zorgde ervoor dat het tempo iets omlaag ging. Het ging wat moeizamer. Was dan ook blij dat we het industrieterrein mochten verlaten om even later het 30 kilometerpunt te passeren in 2:29:46.

IMG_0629

Alleen kwam ik daarna niet goed meer in mijn ritme. Het kostte moeite om het tempo vast te houden. De kilometers gingen iets boven de 5″. De regen en de wind hadden teveel kracht gekost. De hoop dat ik me nog kon herpakken vervloog na de passage van het 35 kilometerpunt in 2:55:48. De laatste 7 kilometers werd het vechten. De tegenwind en regen over de Zeeburgerdijk, Mauritskade en vervolgens de Stadhouderskade hakte er behoorlijk. Ik was er klaar mee. Ik verlangde naar de finish. Toch hoopte ik nog op een klein wonder. Misschien zou ik na het verlaten van het Vondelpark me toch nog kunnen herpakken op de Amstelveense weg. Misschien kon ik toch iets aanzetten, om toch nog een PR te lopen, maar het tegendeel was waar. Ik was blij met iedere stap die me dichterbij de finish bracht. De kracht en misschien ook wel de motivatie ontbrak me om aan te zetten. Ik had me er schijnbaar toch al bij neergelegd dat er gewoon niet meer in zat dat de 3:33:46. Ik had gegokt en verloren.

Nu drie dagen later kijk ik er toch iets anders tegen aan. Doordat ik in in het witte startvak startte, kon ik geen gebruik maken van de pacers. Ik liep mijn eigen race. Achteraf kan ik dan ook zeggen dat ik het tempo redelijk kon vasthouden. Dat de omstandigheden niet ideaal waren wist ik van te voren. De warmte zou een grote rol spelen. In het begin heb ik het wel warm gehad maar dat was niet storend. De wind en de regen hebben mij meer opgespeeld. Die hebben veel kracht gekost. De 3:33:46 is mijn 2e beste tijd. Op plaats 1 staat nu dus nog steeds de 3:33:09 van vorig jaar in Amsterdam.

Hieronder de tussentijden van 2013 en 2014:

IMG_2013IMG_2014

Over runninggerard

Hardloper met een voorkeur voor de lange afstanden. Lid van AV MarathonPlus.
Dit bericht werd geplaatst in Marathon, Wedstrijd. Bookmark de permalink .

3 reacties op 39e TCS Marathon Amsterdam

 1. langzaamaan zegt:

  Ookal is het een “tweede” snelle tijd, ik vind het een mooie “tweede” tijd 🙂 Jammer dat ik je het laatste stuk door het Vondelpark niet even heb kunnen oppeppen… Gemiste kans…

 2. ruud zegt:

  Jammer dat de omstandigheden niet zo geweldig waren, je was er zo goed voor in vorm. Maar wel pure klasse Gerard om dan toch nog zo’n scherpe tijd neer te zetten.
  Die 3:30 gaat er zeker nog een keer aan!

 3. John zegt:

  Onder de omstandigheden heb je ten opzichte van een jaar eerder eigenlijk geen verval, maar ik kan me voorstellen dat het even een teleurstelling geweest moet zijn. Maar toch mooi weer een marathon op je naam in een strakke tijd.
  Ik begrijp trouwens dat ik je ook nog mag feliciteren, dus als nog van harte en veel gezonde jaren toegewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s